Hetzner Cloud Kayıt İşlemi ve Sunucu Kiralama Nasıl Yapılır?
Alman Hetzner firması, Node kurmak isteyen veya DePIN projeleriyle ilgilenenler için harika bir altyapı sunuyor. Düşük maliyetli, yüksek performanslı bulut sunucularıyla bilinen Hetzner, merkeziyetsiz altyapı projeleri için ideal bir seçenek. Özellikle kendi node’unuzu kurmak veya merkeziyetsiz veri paylaşımı yapmak istiyorsanız, Hetzner’in sunduğu, bütçe dostu güçlü sunucular tam da ihtiyacınıza uygun.
Peki, Hetzner Cloud’a nasıl üye olunur? Aslında, oldukça basit bir süreç! Adım adım rehberimizle Hetzner üyeliğinizi hızlıca oluşturup, projelerinize güçlü bir altyapıyla başlayabilirsiniz.
Hetzner Cloud Kayıt İşlemi
Hetzner sitesinden kayıt oluşturmaya başlamak için, ilk olarak aşağıdaki bağlantıya tıklıyoruz.
Açılan sayfadan, “Sign Up” butonuna tıklıyoruz.
Hetzner giriş sayfasına yönlendirildik. Henüz üyelik açmadığımız için, REGISTER NOW botonuna tıklıyoruz.
Mail adresimizi ve Hetzner hesabımıza giriş için kullanacağımız şifreyi belirledikten sonra, CONTINUE butonuna tıklıyoruz.
Girmiş olduğumuz mail adresine, Hetzner hesabımızı aktifleştirmek üzere bir doğrulama maili iletildi. Mail adresimizde Hetzner tarafından gönderilen ilgili maili açıp, doğrulama bağlantısına tıklıyoruz.
Açılan sayfaya; adresimizi, posta kutu numaramızı, şehrimizi yazıp, listeden yaşadığımız ülkeyi seçiyoruz. Phone kısmına; telefon numaranızı yazıp CONTINUE butonuna tıklayarak Hetzner kayıt işlemine devam ediyoruz.
Son adımda, bizden ödeme işlemlerinden kullanacağımız kredi kartı bilgileri isteniyor. Merak etmeyin, şimdilik kredi kartınızdan herhangi bir ücret tahsil edilmeyecek. Bu kısma ön ödemeli kartları veya banka kartı yazmanız halinde, büyük ihtimalle kabul edilmeyecek. Gelecekteki faturalandırma işlemleri ile ilgili bir endişeniz varsa, sanal kredi kartı kullanabilirsiniz.
Kredi kartı sahibi ve kart numarası, son kullanım tarihi ve CVC gibi bilgileri, ilgili kısımları yazıyoruz. COMPLETE butonuna tıklıyoruz.
Bir sonraki adımda; aynı sayfa içinde bankanızın ödeme sayfası açılacak. Ödeme kısmında “0,00 EUR” göreceksiniz. Faturanıza herhangi bir ödeme işlenmeyeceği için, ilgili kısma onay verebilirsiniz.
Bazı şüpheli durumlarda (Hetzner hesabında oluşturduğunuz kişi adı ve kredi kartı sahip ismi aynı olmaması gibi), sizden KYC (Know Your Customer) doğrulaması yapmanız istenebilir. Hetzner kayıt işlemini bitirdikten sonra, mail adresinize Hetzner tarafından bir mail gelip gelmediğini kontrol etmeyi unutmayın.
Hetzner Sunucu (VPS) Kiralama Nasıl Yapılır?
Hetzner’de sanal sunucu kiralamak, güçlü ve uygun maliyetli bir altyapıyla projelerinizi hızla hayata geçirmenin en pratik yollarından biri. Blok zinciri ekosistemi projelerinde Node çalıştırmak veya DePIN projeleri gibi merkeziyetsiz uygulamalar için stabil ve güvenilir bir sunucu arıyorsanız, Hetzner Cloud sizin için ideal bir çözüm olabilir.
Hetzner’de sunucu kiralama süreci oldukça kolay. Rehberimizle adım adım ilerleyerek birkaç dakika içinde kendi sanal sunucunuzu kurabilirsiniz.
Hetzner hesabınıza giriş yaptıktan sonra, konsol sayfası açılacaktır. Bu sayfa üzerinden; New Project kısmına tıklıyoruz.
Projemize bir isim vermemiz isteniyor. Gelecekte sunucuları karıştırmamak adına, bu kısma kurulumunu yapmak istediğiniz Node veya DePIN projesinin ismini verebilirsiniz.
İlgili kısma bir isim verip, Add project butonuna tıklıyoruz.
Projeler sayfasında, oluşturduğumuz proje geldi. Şimdi yaratılan projenin üstüne tıklıyoruz.
Açılan sayfanın sağ üst kısmındaki, Create Resource butonuna tıklayıp, açılır listeden Servers seçeneğine tıklıyoruz.
Şimdi karşımıza; Hetzner kiralık sunucu yapılandırma sayfası geldi. Bu sayfadaki alt bölümler, ilk bakışta biraz karışık gelmiş olabilir. Merak etmeyin, karışık gelen tüm detayları olabildiğince sadeleştirip, çabucak VPS sunucumuzu oluşturacağız.
Dilerseniz, bu seçeneklere çok kısa değinerek, Hetzner sanal sunucu kiralama işlemine öyle devam edelim.
Location
Sunucumuzun hangi ülkede çalışacağını seçiyoruz. Bu kısımda seçeceğiniz ülkenin bir farkı yok. Dilediğinizi seçebilirsiniz. Yalnız, Singapur’u seçmemeye çalışın. Ülkedeki işletme maliyetlerinden ötürü, fiyat 2 katına çıkacaktır.
Image
Sunucumuzda çalıştırmak istediğimiz işletim sistemini seçiyoruz. Blok zincir projeleri Ubuntu işletim sistemlerinde sorunsuz çalışırlar. Eğer çalıştırmak istediğiniz Node veya proje sizden farklı bir işletim sisteminde kodları çalıştırmanızı istememişse, Ubuntu sürüm 22.04 ‘ü seçebilirsiniz.
Type
Bu kısımda; sunucumuzun donanımsal özelliklerini seçiyoruz. Ne kadar yüksek donanım talep edersek, ücrette o kadar artacaktır. Projeler, çalıştıracağınız sunucudaki minimum sistem gereksinimlerini yayınladıkları rehberlerde belirtirler. Bu sistem gereksinimleri referans alarak, listeden uygun bir sunucuyu seçebilirsiniz.
- Shared vCPU seçeneğinde; sunucudaki çok çekirdekli işlemcilerden bir kısmı size tahsil edilir. Aylık kiralama ücreti daha uygundur.
- Dedicated vCPU seçeneğinde ise; yüksek işlemci gücü gerektiren projeleri çalıştırmak için daha uydundur. Haliyle aylık kiralama ücreti daha fazladır.
Networking
Sunucumuza erişmek için kullanacağımız, IPv4 ve IPv6 mimarisini seçiyoruz.
SSH keys
Bu kısmı olduğu gibi bırakabilirsiniz.
Eğer; sunucunuza erişmek için şifrelenmiş bir SSH keys kullanmayı planlıyorsanız, +Add SSH key kısmından, şifreli dosyayı upload edebilirsiniz.
Aynı şekilde; Volumes, Firewalls, Backups, Placement groups, Labels, Cloud config kısımlarını da olduğu gibi bırakıyoruz.
Name
Server name kısmındaki değeri silip, oluşturacağımız sunucuya istediğimiz bir ismi veriyoruz.
Ardından Create & Buy Now butonuna tıklayarak, Hetzner sunucu kurulum ayarlarını bitiriyoruz.
Sunucu oluşturma işlemi başladı. Bu işlem bir dakikadan daha az sürecektir. Seçtiğiniz sunucunun donanım özelliklerine bağlı olarak bu süre artabilir.
Sunucu oluşturulduktan sonra, sunucuya giriş bilgileri mail adresimize iletildi. Bu bilgileri farklı bir dosyaya da kayıt etmeyi unutmayın.
Sanal Sunucuya Erişim Nasıl Yapılır?
Oluşturduğunuz sunucuya erişmek için, farklı bağlantı programları kullanabilirsiniz. Bu programlar arasında, en sade ve hızlı çalışanı PuTTY’dir.
Yukarıdaki bağlantıyı ziyaret edip, PuTTY programını indirdikten sonra, kısa kurulumu yapıyoruz. Ardından PuTTY programını çalıştırıyoruz.
VPS sunucumuza erişimi için;
- Host Name (or IP address) kısmına; IPv4 adresini yazıyoruz.
- Port kısmına; 22 değerini yazıyoruz.
- Saved Sessions kısmına; gelecekte karışmaması adına, Hetzner’de sunucumuza verdiğimiz ismi yazıyoruz.
Yaptığımız değişiklikleri kayıt etmek için Save butonuna tıklıyoruz. Open butonuna tıklayarak sunucumuza erişiyoruz.
Sunucu konsol sayfası açıldı. Öncesinde bir güvenlik uyarısı gelirse, Accept butonuna tıklayarak, uyarıyı onaylanabilirsiniz.
- login as kısmına root yazıyoruz.
- password kısmına ise, mail ile iletilen Passowrd (sunucu giriş şifresi) ‘ü kopyalıyoruz. Kopyalanan şifreyi yapıştırmak için, farenin sağ tuşuna tıklayıp, klavyeden Enter’a basıyoruz.
Daha sonraki konsol mesajında, mevcut şifremizi tekrar girmemiz istenecek. Ardından gelecek mesajda, güvenlik gereği, yeni bir şifre belirlemeniz istenecektir.
Artık Hetzner sunucunuzda dilediğiniz node veya DePIN projesini çalıştırmaya hazırsınız!