Ubuntu Sunucuya Docker ve Chromium Kurulumu
Unix tabanlı bir sunucuya Chromium kurmak, özellikle DePIN projelerine dahil olmak isteyenlerin işini kolaylaştırabilir. Chromium, web tarayıcı tabanlı DePIN eklentilerinin çalıştırılması için güçlü bir araç. Sanal sunucunuzda tarayıcı tabanlı görevler yürütmek istiyorsanız, bu rehber tam size göre!
Peki, neden Unix sunucusuna Chromium kurmalıyız? Çoğu DePIN projesi verimli bir web tarayıcısına ihtiyaç duyuyor. Bu rehberde, sanal sunucunuzda Chromium kurulum adımlarını basitçe ele alacağız. Bu sayede DePIN eklentilerini, kendi bilgisayarınızda çalıştırmak yerine, kiraladığınız sanal sunucularda 7/24 çalıştırabileceksiniz.
Şimdi Chromium kurulum işlemlerine geçelim.
Ubuntu VPS’e Chromium Browser Kurulumu
PuTTY veya benzeri bir erişim programı ile sanal sunucumuza giriş yaparak işlemlere başlıyoruz.
Sanal sunucuya Docker kurulumu için; aşağıdaki kodları kopyalayıp, konsolda komut satırına yapıştırın. İndirme ve kurulum işlemi bir kaç dakika sürecektir.
sudo apt update -y && sudo apt upgrade -y for pkg in docker.io docker-doc docker-compose podman-docker containerd runc; do sudo apt-get remove $pkg; done sudo apt-get update sudo apt-get install ca-certificates curl gnupg sudo install -m 0755 -d /etc/apt/keyrings curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/keyrings/docker.gpg sudo chmod a+r /etc/apt/keyrings/docker.gpg echo \ "deb [arch="$(dpkg --print-architecture)" signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.gpg] https://download.docker.com/linux/ubuntu \ "$(. /etc/os-release && echo "$VERSION_CODENAME")" stable" | \ sudo tee /etc/apt/sources.list.d/docker.list > /dev/null sudo apt update -y && sudo apt upgrade -y sudo apt-get install docker-ce docker-ce-cli containerd.io docker-buildx-plugin docker-compose-plugin # Docker version check docker --version
Kurulumun bir aşamasında, sizden klavyeden bir giriş yapmanız istenecek. Klavyeden Y tuşuna basarak, Enter’a basın ve Docker kurulum işlemine devam edin.
Docker kurulumu başarılı bir biçimde bittikten sonra, sunucumuzun saat dilimini kontrol etmemiz gerekiyor. Bu saat dilimini bir yere not almanızı öneririm.
Aşağıdaki kodu girip, VPS sunucusunun saat dilimini kontrol edebilirsiniz.
realpath --relative-to /usr/share/zoneinfo /etc/localtime
Örnek olması açısından; bizim sunucumuzdaki saat dilimi “Etc/UTC”
Şimdi Chromium kurulumuna geçebiliriz. Ana dizinde chromium klasörünü oluşturup, klasör içine girmek için aşağıdaki kodu yazıp Enter’a basıyoruz.
mkdir chromium cd chromium
Komut istemcisine aşağıdaki kodu yapıştırıp Enter’a basıyoruz. Nano metin düzenleme editörü açılacak.
nano docker-compose.yaml
Nano’ya aşağıdaki kodları yapıştırmadan önce önemli bir kısmın altını çizelim.
Sunucuya erişmek için IP adresi ve port kullanacağız. CUSTOM_USER ve PASSWORD kısımlarına yazdığınız değerler, sunucunuza erişmek için kullanacağınız kullanıcı adı ve şifre olacak. Kullanıcı adını root olarak bırakabilirsiniz. Ancak PASSWORD kısmında yazan “123456” değerini mutlaka kendinize göre değiştirmenizi öneririm. Nano içinde hareket etmek için, klavyenizdeki yön tuşlarını kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki kodda kendinize göre değişiklikleri yaptıktan sonra, Nano’ya yapıştırın. Yaptığınız değişiklikleri kaydetmek için; Ctrl+X+Y+Enter tuşlarına sırası ile basın.
--- services: chromium: image: lscr.io/linuxserver/chromium:latest container_name: chromium security_opt: - seccomp:unconfined #optional environment: - CUSTOM_USER=root #Replace username - PASSWORD=123456 #Replace password - PUID=1000 - PGID=1000 - TZ=Europe/London - CHROME_CLI=https://google.com #optional volumes: - /root/chromium/config:/config ports: - 3010:3000 #Change 3010 to your favorite port if needed - 3011:3001 #Change 3011 to your favorite port if needed shm_size: "1gb" restart: unless-stopped
Kurulumun son aşaması olarak, Chromium tarayıcısını çalıştıracağız. Bunun için aşağıdaki kodları komut istemcisine yapıştırıp Enter’a basın. İndirilen güncel Chromium paketlerinin Docker’a işlenmesi biraz zaman alabilir.
İşlemlerin ardından, Yeşil Created ve Started ifadelerini görmüşseniz, Chromium kurulum işlemini başarılı bir biçimde gerçekleştirmişsinizdir.
Artık konsol penceresini kapatabilirsiniz.
cd $HOME && cd chromium docker compose up -d
Şimdi sıra geldi, sunucumuza kurduğumuz Chromium tarayıcısına bağlanmaya. Bilgisayarınızda kullandığınız web tarayıcısının adres satırına sunucu IP adresi ve ilgili protokolün port numarasını yazacağız.
Bunun için aşağıdaki adres biçimini kullanabilirsiniz:
HTTP Protokolü ile bağlanmak isterseniz -> http://SUNUCU_IP_ADRESİ:3010/
HTTPS Protokolü ile bağlanmak isterseniz -> https://SUNUCU_IP_ADRESİ:3011/
Dilediğiniz adres formatını yazdığınızda, doğrulama için sizden kullanıcı adı ve şifre istenecek. Nano editöre yazdığınız bilgileri kullanarak Chromium Web Tarayıcınıza ulaşabilirsiniz.
Artık sunucunuza kurduğunuz Chromium tarayıcısına, dilediğiniz DePIN proje eklentisini kurabilirsiniz.
Bu arada küçük bir bilgi vereyim.
Yerel bilgisayarınızda kopyaladığınız bir metni, Chromium’da kullanmak için, sol panelde açılan KasmVNC panelindeki Pano’yu kullanabilirsiniz. Önce metni lokal bilgisayarınızda kopyalamanız, ardından Pano içine yapıştırmanız gerekiyor.